Toto je Juan León, člověk který změnil můj život.
Juana jsem potkala náhodou při mé zimní cestě do Kolumbie. Čerstvě se vrátil domů z tříměsíční formace u Ernsta Götsche. Vyprávěl mi o syntropickém zemědělství na vánoční besídce v lesní komunitě mých přátel a já jsem ho požádala, aby nám následujícího dne ukázal, jak se taková syntropická zahrada dělá.
Dalšího dne jsme se setkali společně s rodinou, na jejímž pozemku jsme záhony zakládali, a Juan nás vedl, vysvětloval nám každý krok a pověděl nám o filosofii syntropického zemědělství. Měla jsem na krajíčku a cítila jsem, že jsem našla něco, co jsem tak dlouho hledala. S tím, jak zahrada rostla, přicházeli další sousedé, kteří se také díky Juanově vyprávění a našim rozzářeným očím nadchli pro syntropické zemědělství a také chtěli, abychom jim pomohli založit zahradu. Podařilo se nám tak během 2 měsíců přiložit ruku k dílu na asi 6 malých projektech (časem tu přibydou fotky z těchto akcí).
Juan mi pak doporučil studovat v Bolívii a v Brazílii, abych se do tématu vpravila důkladněji. Díky obrovskému štěstí se mi podařilo navázat kontakt s organizací Ecotop v Bolívii, kde jsem získala hlubší povědomí a následně jsem měla to štěstí, že jsem mohla studovat tři měsíce v Brazilské Bahía u samotného zakladatele syntropického zemědělství, Ernsta Götsche.
V tomto příspěvku bych Vám chtěla s Juanovým svolením sdílet video z jeho práce v jižní Kolumbii. Tak abyste měli představu, jak vypadá systém čerstvě po založení a jak se vyvíjí v daných časových sekvencích.
V syntropickém zemědělství se totiž většina rostlin seje nebo sází hned na samém začátku. Zatímco semínka stromů postupně klíčí nebo zatímco se sazeničky postupně ujímají, příjemné mikroklima pro ně vytvářejí ostatní rostliny, jejichž cyklus života je mnohem kratší. Pokud tedy bude vaší cílovou plodinou třeba kakao, vyséváte jeho semínka spolu se dřevinami a rostlinami různých výšek a různé délky životního cyklu. A za pár týdnů už z pozemku sklízíte koriandr, ředkvičky, saláty… ty pak mohou následovat třeba fazolky, rajčata, kukuřice, juka, kolokázie, po roce můžete sklidit ananas, banány atd. A současně tím zlepšujete podmínky pro své kakao. Krom jedlých rostlin se do systému začleňují i tzv. Mateřské stromy, které vaší hlavní produkční plodině pomáhají vytvářet příjemné mikroklima, poskytují jí důležité informace a rovněž jsou využívány k řezu, neboli ke sklizni naakumulované organické hmoty a jejímu pokrytí pěstební plochy tak, aby byla poskytnuta potrava půdním mikroorganismům, jež udržují půdu vlhkou, živou a zdravou.
Děkuji Juanovi za poskytnutí videa s jeho vynikající prací a doufám, že vám pomůže získat představu o tom, jak vypadá proces založení v počátečních 6 měsících.